zepsuty podnośnik szyby lewej tylnej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janusz077
    Classic
    • 2010
    • 1

Ładne autko, bezawaryjności życzę i powodzenia w modach

P.S. Czy miało jakieś przejścia z przodu bo te reflektory jakieś takie krzywo poskładane i maska jakaś taka przekoszona z lekka albo mi się wydaję :szeroki_usmiech
  • PrzemMar
    Classic
    • 2009
    • 5

Witam zepsuł mi się podnośnik szyby najpierw nie chciała się opuścić a potem spadła całkowicie w warsztacie powiedziano, że ten mechanizm kosztuje 1500zł :shock: .
    Może ktoś orientuje się jakie są ceny całego tego mechanizmu?Bo nie wierze, że aż tyle może to kosztować.
    Lewy

Komentarz

• PrzemMar
      Classic
      • 2009
      • 5

dzięki za link może coś źle przeczytali w tym swoim komputerku.

[ Dodano: Pon 28 Wrz, 09 13:46 ]
      Jeszcze jedno pytanko orientujecie się czy model auta ma jakieś znaczenie?Musi być konkretny typ podnośnika do octavii 1.9 tdi z 2000r?Jeśli tak to jaki bo wole poszukać sobie sam, niż liczyć na ich "ceny" wybaczcie, że tak się dopytuje,ale po raz pierwszy mam doczynienia z elektrycznymi szybami.
      Lewy

Komentarz

Zamieszczone przez PrzemMar
        Jeszcze jedno pytanko orientujecie się czy model auta ma jakieś znaczenie?Musi być konkretny typ podnośnika do octavii 1.9 tdi z 2000r?
        Może są różnice między OC I a OC II czy OC II FL :roll: ale przypuszczam że typ silnika w OC I nie ma wpływu na rodzaj podnośników szyb.
        Na przykład pod tym linkiem http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=674 piszą:
        "pasuje do: Octavia 1.4 16v, Octavia 1.6 55kW, Octavia 1.6 74kW, Octavia 1,6 75kW , Octavia 1.8T 20v 110kW, Octavia 1.8 20v 92kW, Octavia 1.9 Sdi, Octavia 1.9 Tdi, Octavia 2.0"

Możesz zapytać w ASO {udając klienta zainteresowanego kupnem czy wymianą ) o numer katalogowy podnośnika do Twojego auta i potem porównać czy się to zgadza, tam gdzie będziesz kupował.
        Uważaj na zamienniki, bo czytałem na forum, że się nie opłaca ich kupować.

Komentarz

• Digix
          Drive
          • 2008
          • 64

To jest normalne że padają podnośniki ja u siebie wymieniałem już lewy i kupiłem zamiennik wytrzymał miesiąc był na gwarancji wymieniłem drugi chodził rok chodził rok teraz znowu padł .Pada również z tyłu lewy a prawy już padł działa tylko przód więc dałem se na razie spokój przypuszczalnie jest to wada i niedopracowanie tego elementu a co do ceny to chyba cena za cały moduł musisz sprawdzić czy słychać silniczek jak tak to tylko sam podnośnik do wymiany to ważne bo po co przepłacać cena 1500 zł to ciut za duzo

Komentarz

• PrzemMar
            Classic
            • 2009
            • 5

Znalazłem w sklepie skody podnośnik za 90zł dziś mam odebrać, silniczek jest sprawny, zauważyłem, że są wadliwe w karcie serwisowej jest już uwzględniona wymiana prawego, w sumie to działał bez zarzutu pierwszy zgrzyt dało się słyszeć jak dzieciaki sie bawiły w opuszczanie i podnoszenie szyby jednocześnie, teraz będe blokował i sam otwierał w razie potrzeby.Dzięki za pomoc.
            Lewy

Komentarz

• Łukasz K
              Drive
              • 2007
              • 63
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie to jest niestety wada fabryczna octavii I. Przerabiałem to tydzien temu. DO uszkodzenia dochodzi w ten sposób że kruszy sie plastikowa złączka która jeździ po prowadnicy i jednocześnie ta złączka trzyma linkę. U mnie było tak, że miałem przylepiec na szybie od zasłonek dla dziecka. Otworzyłem szybę i linka rozkruszyła tę plastykowa złączkę. W pierwszej kolejności rozbierz boczek i zobacz czy ta złączka jest koloru białego czy czarnego. Jeżeli biała to super bo kupisz ją w sklepie z cześciami do skody za 8-9 zł, założysz i po bólu. Natomiast jeżeli czarna to musisz kupić cały mechanizm bo złączek do nich nie sprzedają. Kup najlepiej oryginalny używany do 130 zł na allegro ale z samochodu po liftingu (z białą złączką). Nie baw się w zamienniki za 90 zł bo będziesz 2 razy robił tak jak kolega wyżej... ale oby nie.

Komentarz

• PrzemMar
                Classic
                • 2009
                • 5

Podnośnik naprawiony wszystko jak narazie odpukać chodzi bez zarzutu teraz już chlody przyszły więc nie będzie potrzeby otwierania tylnych szyb.Dzięki za rady.
                Lewy

Komentarz

• keneida
                  Rider
                  • 2010
                  • 316

ktoś może pamięta jak nazywa się albo numer tej plastikowej białej części?
                  Wrocławskie spoty

Komentarz

• aniol
                    RS
                    • 2012
                    • 5228
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

keneida, Ślizg się nazywa,na alegro jest tego od groma za grosze.

oto ci chodzi :?:
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• BASTIAN001
                      L&K
                      • 2013
                      • 1177
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tak jak pisze Łukasz K nie warto bawić się w zamienniki (jeżeli do wymiany jest cały mechanizm)...szkoda pracy i pieniędzy. Ja w tym roku uporałem się z naprawą przedniego prawego podnośnika szyby. W moim przypadku zerwała się linka. Kupiłem zamiennik linki, musiałem również kupić kółko na które nawija się linka ponieważ stare było już dość dobrze zjechane. Wszystko złożyłem a dokładnie złożyliśmy (naciągnięcie linki to nie lada wyzwanie) to co trzeba zostało przesmarowane. Mechanizm pracuje jak trzeba.

Komentarz

• keneida
                        Rider
                        • 2010
                        • 316

Zamieszczone przez aniol
                        keneida, Ślizg się nazywa,na alegro jest tego od groma za grosze.

oto ci chodzi :?:
                        dzięki bardzo teściu się ucieszy
                        Wrocławskie spoty

Komentarz

• Boson123
                          Classic
                          • 2013
                          • 5

Witam.

A ja Wam powiem, ze meczylem sie z tym problemem bardzo dlugo az w koncu sam zaprojektowałem ten plastikowy ślizg, wodzik, spinke czy jak tam sobie inni zwą. Ja nazywam to po prostu SUWAK (Slider, Clip). Zamontowałem do swojej skody i hula. Jak na razie wystawilem swoj element na brytyjskim ebayu i czekam na reakcję poszkodowanych takich jak ja byłem 4 lata temu. Jak na razie link do montażu umieściłem na stronie:

a element wystawiłem na stronie:

Teraz pracuje nad suwakami do przednich szyb.
                          Jak skoncze to wysle na aukcje podam Wam linka jesli bedziecie chcieli.

Pozdrawiam:

Tomasz Golda z UK
                          Zawsze staraj sie wierzyc ,ze mozna to zrobic lepiej.

Komentarz

• kal_04
                            Classic
                            • 2013
                            • 16

Ja w swojej OI z prawej strony przód cały mechanizm, a z tyłu wystarczyło wymienić plastiki. Może nie koniecznie będzie też wymiana całego mechanizmu tylko plastiki popękały i szyba nie ma się na czym trzymać. Zamienniki kosztują od 100-150 zł w Warszawie, a plastiki kupisz za 15-20 zł.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Ten plastik kosztuje grosze, a zalozyc da sie go tylko w jeden sposob. Kwestia jest tylko inna, ze trzeba rozkrecic silnik i ponawijac na nowo linki, co czasem samumu jest trudne do ogarniecia.

Ja wymienialem i przod i tyl tak w Octavii jak i Golfie 4 i nie da sie zle tego zalozyc
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• t00m3q
                                Rider
                                • 2012
                                • 603

Witajcie mi właśnie pokruszyly się te plastiki trzymające szyby stało się to i z przodu i z tyłu po prawej stronie, z przodu są dwa ślizgi a z tyłu jeden, z przodu jest zielony i biały a z tyłu jest czarny
                                Ktoś wie jak to wymienić? Albo ewentualnie ile max może kosztować usługa wymiany?? Na tył kupiłem juz ten plastik bo skruszyl się dość dawno i prowizorycznym uchwytem zrobił mi kuzyn tak, że szlo szybę wyciągnąć do góry a z przodu nie popekaly do końca wiec tez udało się szybę podnieść no ale lato tuż tuż i będzie lipa bez opuszczania szyb zwłaszcza ze klimatyzacja nawala...

[ Dodano: Wto 06 Maj, 14 13:40 ]
                                @UP

www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
                                GrAnAtOwA bOmBa
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608

Komentarz

• lukas_jg
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 600
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja ostatnio wymieniałem tył. Padł mi ten czarny plastik. Szyba opadła.

Zakupiłem na allegro zamiennik żółty (niby pod mój rocznik itp). Przyszedł i nie pasował. Musiałem go dociąć bo inaczej by nie wszedł na ten ślizg.

Kolejna sprawa to okazało się, że moje linki już są powykrzywiane i przyrdzewiałe. Ale pomimo tego skręciłem. I co? Na drugi dzień otwieram okno i jeb. Znowu spadło.

Zamawiam na aukcji linki. Przyszły linki. Niestety okazały się, że są już zardzewiałe w woreczku. Odesłałem.

Przysłali mi nowe. Ciężko było ale skręciłem całość do kupy. Teraz chodzi idealnie. Mogę nawet powiedzieć, że jest lepiej niż w oryginale bo ten plastik nowy jest 10x mocniejszy niż stary.

Najwięcej problemów jest z nawinięciem linki na plastikowe kółko i na koniec z naciąganiem takiego plastiku z wycięciami (a zapomniał bym. Ten plastik od naciągania z ząbkami też musiałem naciąć bo inaczej by nie wszedł)

Powodzenia... :lol: :lol: :lol: :lol:

Teraz to rozkręcam tylne drzwi z zamkniętymi oczami ;-)
                                  Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• t00m3q
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 603

Ja oddam jednak do szpeców chyba... Nie wychodzi drogo ok 60zł/drzwi
                                    + 40zł komplet plastików przód - na tył kupiłem ori ślig jakiś czas temu. Rozkręce tylne furtki i zobaczę. Szybe musiałeś wyjmować?

www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
                                    GrAnAtOwA bOmBa
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608

Komentarz

• Pixon
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 541
                                      • Fabia (NJ3)

Nie, szybę podklejasz taśmą klejącą od góry, żeby Ci nie spadła w trakcie roboty. Tylko najpierw musisz ją obniżyć aż pojawią Ci się śruby we wnękach wtedy je odkręcasz/luzujesz, ponownie podnosisz szybę, przyklejasz i opuszczasz już cały mechanizm, a szyba jak ją dobrze podkleiłeś to trzyma się u góry.
                                      Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• lukas_jg
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 600
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Na szybę trzeba uważać. Najlepiej ją przykleić od góry albo podłożyć coś od dołu (jest tam taka rurka) o którą można coś zaklinować.
                                        Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Te linki sklada sie bajka jak sie ich kilka zlozy i linki sa proste - za pierwszym razem to faktycznie jest problem . Tylko w odpowiednim momencie, trzeba sobie srubokretem pomoc, ktory napina lekko linke, a potem przekrecic mechanizm uruchamiajac go i jest igla.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...